L.S. Administraties

Inmiddels hebben veel ondernemers met een Eenmanszaak een BTW identificatienummer ontvangen. Het huidige nummer bevat het burgerservicenummer (BSN) van de ondernemer en dat is in strijd met de regels volgens de Autoriteit Persoonsgegevens. Omdat het huidige BTW nummer opgebouwd is uit het BSN van de ondernemer verhoogt dit het risico op identiteitsfraude. Het BSN is een vertrouwelijk nummer dat alleen bestemd is voor communicatie tussen burger en overheid en mag volgens de Autoriteit Persoonsgegevens niet openbaar worden gemaakt..

Wat betekent dit voor jou?
Alle ondernemers met een eenmanszaak krijgen voor 1 januari 2020 naast het Omzetbelastingnummer een nieuw BTW identificatienummer toegestuurd. Dit nummer moet vanaf 1 januari 2020 worden gebruikt in je eigen administratie en in de communicatie met klanten en leveranciers. Dus op je facturen en op je website, als je verkopen verricht via een webshop. En vergeet niet het nieuwe BTW-id nummer door te geven aan je leveranciers, zeker als je zaken doen met ondernemers binnen de EU.

Intracommunautaire prestaties
Doe je zaken met andere ondernemers binnen de EU? Dan moet je vanaf 2020 het nieuwe btw identificatienummer gebruiken. Dat is niet vrijblijvend. Vanaf 2020 herkent het systeem voor de uitwisseling van btw-informatie (VIES) uw oude nummer niet meer. De belastingdienst geeft vanaf 2020 het nieuwe btw-identificatienummer door aan de belastingdienst van andere EU-landen.Dit geldt voor ondernemers die afnemer zijn van prestaties van ondernemers binnen de EU? Denk hierbij aan diensten van Microsoft (Office 365), Google en Facebook.
Geef het nieuwe btw-identificatienummer dan snel door aan deze leverancier. Vraag deze leverancier dit nummer te gebruiken vanaf 1 januari 2020.

Krijgt u in 2020 een factuur voor prestaties die uw EU-leverancier al in 2019 heeft verricht? En staat op deze factuur toch uw oude btw-nummer? Dan hoeft u uw leverancier niet te vragen om een factuur met uw nieuwe btw-identificatienummer.

Twee BTW-nummers
De Belastingdienst blijft intern het oude BTW of omzetbelastingnummer in gebruik. Dat mag, binnen de regels voor bescherming van persoonsgegevens omdat het hier gaat om interne verwerking door de overheid, waar het BSN voor is bedoeld. Dus in het kort:

–  Gaat het om communicatie met de Belastingdienst? Gebruik het (oude) omzetbelastingnummer.
–  Gaat het om andere zakelijke communicatie? Gebruik het nieuwe BTW identificatienummer.